KRUID & THEE

ATELIER

Kruid & Thee Atelier recepten en info

 

Vlierbessendrankje

 

De vlierbessen kunnen ondersteunend helpen in de griepperiode. De sambucine die in de bessen zit helpt om de celwanden stevig te houden zodat griep minder kans heeft. Je kunt ook thee van de vlier- of lindebloesem nemen. Ga altijd naar een arts als je te lang ziek blijft of het niet vertrouwd, dit vlierbessendrank kan je een steuntje geven in de herfst- en wintertijd.

 

Vlierbessen hoestdrank maken:

 

Ingredi├źnten voor 14 x 50 ml flesjes of 10 flesjes van 60 ml:

 

1 kilo vlierbessen

5 kaneelstokjes

10 kruidnagels

2 cm gember

Eventueel naar smaak toevoegen: oersuiker of palmbloesemsuiker, stevia of honing.

 

Pan

Pollepel

Vergiet en zeef

Rasp voor gember maar je kunt het ook in kleine stukjes snijden.

Flesjes van min. 50 ml

Werkwijze:

 

Pluk 1 kilo donker rode vlierbessen zonder takjes en blaadjes.

De bessen wassen en in de pan doen en giet er dan net zoveel water bij totdat ze onderstaan.

 

Voeg toe:

 

5 gestampte kaneelstokjes - 10 kruidnagels - stukje gember van 2 cm raspen en meng alles door de bessen.

Laat het mengsel op laag vuur 30 minuten koken tot de bessen geknapt zijn een beetje helpen met de pollepel mag.

Giet het geheel door een zeef en weer terug in de pan dan optioneel de honing of stevia toevoegen.

Zo heet mogelijk in de schone flesjes gieten en direct afsluiten.

Doe er een etiket op met de inhoud en de datum.

Het is ongeopend 1 jaar houdbaar, na openen in de koelkast is het nog 3 weken houdbaar.

 

Als kuur: neem ieder uur een eetlepel in en maak een flesje van 50ml of 60 ml op.

Neem niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid, want het kan ook een beetje laxerend werken.

Kappertjes van Oost Indische kers


Benodigdheden:

- glazen potje liefst niet met een metalen deksel

- zaaddoosjes van de Oost Indische kers alleen onbespoten en van een schone plek 

- kruiden zoals citroenverbena, chilipeper, dille, of wat jij maar lekker vind

- biologische appelazijn of wijnazijn

- pannetje

- Pluk de zaaddoosjes van de Oost Indische kers

- Spoel ze af en check of ze gezond en schoon zijn

- Spoel een glazen pot om met kokend water en maak droog

- Kook ondertussen de azijn en doe alle zaden, kruiden etc. in jouw potje

- Schenk de azijn in de pot tot boven aan toe en deksel erop

- 3 weken wachten en af en toe schudden en dan voil├á: heerlijke zelfgemaakte kappertjes 


* recepten met dank aan De Groene Zon en de natuur :)